Provningsnoteringar 2002-03-23
Provningen omfattade totalt 5 Speysidewhisky i olika åldrar, 35-årig Caperdonich som den äldsta. Medelnivån på provade whiskyn var hög även om ingen nådde absolut toppnivå.
Kvällens överlägsne vinnare var Caperdonich 35Y/1965 lagrad på sherryfat och buteljerad av
Cadenheads. Den erhöll 19 av de totalt 35 rösterna. I doften kunde man notera
såväl sherrysötma som dilltoner (vilket man hittar i en del gammal whisky).
Smaken var lång, medelfyllig med russintoner och tydlig romkaraktär samt en
träton. Destilleriet är ett systerdestilleri till Glen Grant och hade vid
starten 1897 namnet Glen Grant nr 2. Destilleriet stängdes redan 1902 för att
sedan inte öppnas igen förrän 1965 och nu under namnet Caperdonich. Whiskyn
finns endast att köpa från oberoende buteljerare.
Som nr 2 placerade sig Mortlach 42Y/1959 från
Gordon&MacPhail med 7 röster. Whiskyn var en av de mörkaste som provats och
var i intervallet mörk bärnsten-brun. Doften var måttlig med toner av choklad,
vanilj, trä och sötma. Smaken var lång med en torr träton och en svag rökighet.
Mortlach är ett av de äldre destillerierna. Det grundades redan 1823 och var
det första av de sju klassiska i Dufftown. På platsen där destilleriet ligger
utkämpades år 1010 ett stort slag mellan danska vikingar och den skotske kungen
Malcolm II. William Grant, grundaren av Glenfiddich, fick sin skolning i
whiskytillverkning vid Mortlach. Som ett av få destillerier upprätthölls
produktionen under 2.a världskriget. Är också ett av få destillerier där det
finns riktigt gammal single malt att köpa, t.ex. från 1930-talet. I slutet av
2001 släppte Gordon&MacPhail 100 flaskor av en mycket exklusiv Mortlach
(60Y/1938) till de facila priset av £7000=ca 110.000 kr!
Balvenie
17Y Islay Cask lade beslag på 3:e platsen med 5 röster. I doften
noterades bl.a. maltighet, sötma och sherrytoner. Smaken var lång med en mycket
tydlig sälta och en viss rökighet. Balvenie är ett systerdestilleri till
Glenfiddich som byggdes 1892. New Balvenie Castle byggdes om till destilleri
och man köpte utrustning från bl.a. Lagavulin och Glen Albyn. Är ett av två
destillerier i Speyside som fortfarande har golvmältning (täcker 10% av
behovet). Denna whisky har släppts i begränsad upplaga och blivit mycket
omdebatterad genom sin lagring i begagnade Islayfat. Är det en single malt
eller en vatted malt? Svaret har blivit single malt. Whiskyn har först lagrats
17 år på normala fat och sedan ca 6 månader på fat som tidigare innehållit
Islaywhisky. Fick därigenom en viss rök-/torvpåverkan som är typisk för
Islaywhiskyn.
Kvällens besvikelse för många var fyran, Macallan 1861 Replica, som endast fick
3 röster. Många av kvällens deltagare hade väntat sig betydligt mer av denna.
Kanske var den för olika dagens Macallan? Doften innehöll toner av malt, rök
och sötma där sötmatonerna växte. Smaken var lång och medelfyllig med en tydlig
torr och kryddig rökighet. För att få fram de 28 fat som användes för
buteljeringen av denna whisky, så hade man doftprovat drygt 16.000 fat! För ett
par år sedan tillverkades en kopia av whisky från 1874 som nu blivit ett
samlarobjekt och stigit i pris från £65 till £200-£250. Man kan med fog anta
att det blir samma utveckling för 1861 Replica som i dagsläget kostar £90.
Kvällens femma med en röst blev Glenglassaugh 1973. Doften var något oangenäm med inslag av medicin
och krutrök. Smaken var medellång, en aning spritig och med en viss rökighet
och saltton. Destilleriet byggdes under perioden 1973-1875. Fram till 1959 var
dock destilleriet mest stängt. Den totala driftstiden under perioden motsvarade
5 år. 1959-1986 var destilleriet i full produktion för att 1986 läggas i
malpåse. Ägarna buteljerar endast några hundra flaskor per år, varav denna från
1973 var en. Huvudsakligen används Glenglassaugh till blended whisky, bl.a.
Famous Grouse och Cutty Sark.
2002-03-30
Bernt Sjödin